Site icon Newser

21 super smacznych fermentowanych przysmaków, które są dobre dla Twoich jelit

jelita

jelita

Fermentowane potrawy od setek lat stanowią podstawę kulinarną.

Bez wątpienia odkryto je po tym, jak mama zostawiła jakiś talerz w kuchni na trochę za długo i smak zaczął się zmieniać. Właściwie to prawie historia tego, jak odkryto piwo, ale to opowieść na inny dzień.

A czy wiesz, że sfermentowana żywność jest dla Ciebie dobra? „Dobre bakterie”, które są obecne po zakończeniu fermentacji, pomagają wstępnie strawić żywność, ułatwiając ich żucie jelitom. Właściwie z tego powodu wiele osób nietolerujących laktozy może cieszyć się jogurtem lub kefirem, ponieważ zawierają kultury bakterii.

Probiotyki i enzymy wytwarzane w wyniku laktofermentacji pomogą również zrównoważyć naturalne bakterie obecne w organizmie i wspomóc trawienie.

Te 21 sfermentowanych produktów po prostu smakuje dobrze! Ostry, kwaśny, cierpki, słony i kwaśny to wszystkie smaki tych tradycyjnych przysmaków. Niektóre z nich to azjatyckie potrawy, których Amerykanie mogą nie rozpoznać, zwłaszcza śmierdzące tofu. Mmmm. Pomimo nazwy jest absolutnie pyszny. Porównuję to do niebieskiego sera tofu. To nabytek smaku, ale dla tych, którzy go kochają, zapach smażonego w głębokim tłuszczu tofu jest niesamowity!

Najlepsza fermentowana żywność z całego świata

Tempeh

Tempeh to produkt sojowy, podobnie jak tofu – chociaż nigdy nie udało mu się dorównać popularności tofu. Największa różnica między nimi polega na tym, że tempeh jest fermentowany, co naprawdę sprawia, że ​​jest to lepszy wybór. Jest również mniej przetworzony niż tofu. Smak można najlepiej opisać jako połączenie orzechów i grzybów i jest to takie, które niektórzy uwielbiają, a inni nie mogą się do tego przyzwyczaić. Mimo to jest doskonałym źródłem wegańskiego białka i warto spróbować, zwłaszcza jeśli nie lubisz tofu.

Miso

Miso to kolejny przykład sfermentowanej soi. W tym przypadku samo miso jest w rzeczywistości tradycyjną przyprawą, która jest powszechna zarówno w Chinach, jak i Japonii. W Ameryce zwykle używa się go w postaci zupy miso, ale w rzeczywistości jest wiele innych zastosowań jako przypraw. Na przykład może być stosowany jako składnik sosu sałatkowego lub marynaty lub może być stosowany do zapiekanek. Upewnij się, że nie przesadzisz z miso, ponieważ jest dość słone.

Kapusta kiszona

Słowo kiszona kapusta dosłownie oznacza „kwaśną kapustę”, co jest całkiem dobrym opisem tego sfermentowanego pokarmu. Kapusta kiszona jest powszechnie stosowana jako dodatek do dań i jest tradycyjnym składnikiem kuchni w wielu kulturach. W Ameryce kapusta jest powszechnie stosowana jako przyprawa do wielu potraw, zwłaszcza do hot dogów i kanapek. Jak sugeruje tłumaczenie nazwy, kapusta kiszona jest nieco kwaśna, ale wiele osób uważa ją za atrakcyjną. Ta kwaśność sprawdza się również jako dodatek do tłustych potraw, takich jak kiełbaski.

Jogurt

Jogurt jest jednym z najczęściej fermentowanych produktów spożywczych, mimo że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że jest sfermentowany. W przeciwieństwie do większości produktów z tej listy, sam jogurt nie oferuje korzystnych probiotyków, ponieważ są one zabijane w procesie fermentacji. Jednak wiele firm produkujących jogurty produkuje obecnie jogurt probiotyczny poprzez ponowne wprowadzenie zdrowych bakterii po procesie pasteryzacji. Możliwe jest również samodzielne przygotowanie jogurtu z aktywnymi kulturami.

Kefir

Podobnie jak jogurt, kefir to sfermentowany produkt mleczny, chociaż jest to coś, co pijesz, a nie jesz. Smak kefiru jest podobny do smaku jogurtu pitnego, ale kefir jest bardziej pożywny, ponieważ większość jogurtów pitnych nie jest probiotykiem. Kefir w rzeczywistości wykorzystuje do swojej produkcji więcej szczepów bakterii, co czyni go jeszcze lepszym źródłem probiotyku niż jogurt. W dzisiejszych czasach jest również stosunkowo łatwy do znalezienia, ponieważ większość sklepów spożywczych ma co najmniej jedną markę kefiru.

Kombucha

Termin kombucha to dość ogólne określenie na sfermentowane napoje z zielonej lub czarnej herbaty. Sam napój jest wytwarzany przy użyciu kolonii zawierającej zarówno drożdże, jak i bakterie, co również nadaje napojowi lekko musujący charakter. Napój ma bogatą historię i jest czasami określany jako „Nieśmiertelny eliksir zdrowia”. Chociaż jego korzyści zdrowotne są w dużej mierze nieuzasadnione, napój pozostaje dobrym źródłem probiotyków i ma wielu zwolenników.

Kimchi

Kimchi to sfermentowana przystawka, o której prawdopodobnie nie słyszałeś. Danie jest tradycyjną częścią kuchni koreańskiej. Jest zrobiony ze sfermentowanych warzyw, więc istnieją dosłownie setki różnych odmian, w zależności od konkretnych warzyw, które są zawarte. Danie ma atrakcyjną równowagę pikantności i kwaśności, głównie ze względu na zastosowane przyprawy. Mimo że danie nie wygląda zbyt zachęcająco, warto je sprawdzić, bo smakuje znacznie lepiej, niż mogłoby się wydawać.

Sriracha

Pikantna, słodka, ostra, z odrobiną czosnku – sriracha to intensywny smak, którego nie znajdziesz w żadnym innym ostrym sosie. W Stanach Zjednoczonych sos jest zwykle kojarzony z określoną marką produkowaną przez Huy Fong Foods, na której butelce znajduje się kogut. Ten sfermentowany sos to świetny sposób, aby przedstawić każdemu zalety sfermentowanej żywności bez odstraszania go.

Ogórki konserwowe

Pikle mogą nie być dla wszystkich – ale nadal można je znaleźć w lodówkach i sklepach w całym kraju. W zależności od wybranego rodzaju i dokładnej receptury pikle mogą być słone lub gorzkie lub słodkie. Tak czy inaczej, otrzymujesz kwaśny, sfermentowany smak, który wiele osób uważa za pociągający. Tworzą również świetne przekąski, ponieważ są tak łatwe do zrobienia i jedzenia. Poza tym są wyjątkowo niskokaloryczne.

Kwaśna śmietana

Śmietana na chili, na ziemniakach, jako składnik potraw, na tacos… Czy już sprawiam, że jesteś głodny? Podobnie jak jogurt i kefir, kwaśna śmietana jest sfermentowanym produktem mlecznym, ale jak sugeruje nazwa, śmietana jest wytwarzana ze sfermentowanej śmietany, a nie z mleka. Jej łagodny kwaśny smak sprawia, że ​​jest ona doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw, zwłaszcza tych o własnym, intensywnym smaku.

Herbata Puer

Herbata Puer ma długą historię, sięgającą ponad 2000 lat wstecz. W rzeczywistości uważa się, że ta herbata jest jednym z najstarszych rodzajów herbaty na świecie. Jest to forma dojrzewania herbaty, która z czasem staje się coraz lepsza – podobnie jak wino. Jest to możliwe dzięki sposobowi fermentacji herbaty. Herbata ma lekko drzewny i ziemisty smak. Tworzy to orzeźwiającą herbatę, która z czasem staje się coraz bardziej rozpoznawalna.

Ser ricotta

Najbardziej powszechną fermentowaną żywnością w kulturze zachodniej są prawie wszystkie produkty na bazie mleka, a ser ricotta jest kolejnym przykładem. Ten rodzaj sera produkowany jest z serwatki mlecznej pozostałej po przygotowaniu sera. Ser Ricotta ma lekko słodki smak, chociaż niektóre odmiany stosują metody uszlachetniania tego smaku. Na przykład wędzony ser ricotta ma wędzony smak, a produkt końcowy często zawiera inne składniki, takie jak zioła.

Mrożony jogurt

Osobiście uwielbiam mrożony jogurt. To fantastyczna alternatywa dla przesadnej słodyczy lodów, ale ma podobną konsystencję. Podobnie jak sam jogurt, mrożony jogurt jest wytwarzany przy użyciu aktywnych kultur i jest produktem sfermentowanym. Gama smaków jest w zasadzie nieskończona, a firmy dodają wszystko pod słońcem, aby ich produkt smakował nieco inaczej niż ich konkurenci. Jeśli szukasz probiotycznych korzyści ze sfermentowanej żywności, musisz uważać na to, jaki mrożony jogurt wybierzesz. Niektóre mrożone jogurty mogły zostać wyprodukowane bez fermentacji, podczas gdy inne mogły mieć kultury bakterii zabite podczas pasteryzacji.

Chleb na Zakwasie

Chleb zazwyczaj wykorzystuje drożdże do wyrastania. Zakwas jest inny, ponieważ wykorzystuje naturalnie występujące w nim laktobakterie i drożdże. Efektem końcowym jest rodzaj chleba o lekko kwaśnym smaku. Chleb jest również łatwiejszy do strawienia niż większość innych rodzajów chleba ze względu na obecność bakterii i dłuższy czas przygotowania. W niektórych przypadkach może to umożliwić osobom wrażliwym na gluten spożywanie chleba, chociaż nie jest to prawdą dla wszystkich.

Ser Havarti

Większość produktów fermentowanych jest oczywista, szczególnie dlatego, że mają zazwyczaj rozpoznawalny kwaśny smak. Jednak nie zawsze tak jest. Sery fermentowane są jednym z przykładów. Havarti jest jednym z takich serów. Jest to półmiękki ser duński o maślanym smaku, który jest również nieco ostrzejszy niż wiele podobnych serów. Można znaleźć wiele odmian Havarti, w tym te o smaku czosnku, koperku, bazylii lub czerwonej papryki.

Sos sojowy

Prawdopodobnie natknąłeś się na pikantny sos sojowy jako przyprawę do sushi lub innego japońskiego jedzenia. Jak można sobie wyobrazić, sos sojowy powstaje z ziaren soi, a proces ten obejmuje fermentację wraz z szeregiem innych składników i wykorzystaniem grzybów. Szerokie zastosowanie sosu sojowego oznacza, że ​​obecnie na rynku istnieje wiele różnych jego odmian. Niektóre z tych odmian są uwarunkowane kulturowo, więc istnieją znaczne różnice między japońskimi, koreańskimi i chińskimi rodzajami sosu sojowego (nie wspominając o innych kulturach, które wytwarzają sos sojowy). Przy tych wszystkich odmianach znalezienie idealnego sosu sojowego może zająć trochę czasu.

Śmierdzące tofu

Śmierdzące tofu jest znakomite – chociaż nazwa i wygląd mogą być dość odstręczające. Jak możesz sobie wyobrazić, jest to rodzaj sfermentowanego tofu i naprawdę ma silny zapach. Zapach tofu jest czasem porównywany do zgniłych śmieci, sera pleśniowego lub zgniłego mięsa. Mimo to tofu naprawdę smakuje niesamowicie, a smak jest znacznie łagodniejszy niż zapach. Najlepiej można to opisać jako słony i pikantny produkt z rozpoznawalną kwaskowatością przefermentowanego produktu.

Poi

Poi to nazwa popularnego dania hawajskiego, przyrządzanego z korzenia taro. Danie różni się znacznie w konsystencji w zależności od tego, jak jest zrobione. Danie jest zwykle spożywane jako przekąska, a konsystencję często opisuje się w kategoriach liczby palców potrzebnych do wydobycia poi. Kiedy poi jest zrobione po raz pierwszy, wydaje się być słodkie, ale z czasem nadal fermentuje i tworzy kwaśne nuty.

Marynowane Tofu

Zbierane tofu to kolejny rodzaj fermentowanego tofu, który nie ma silnego zapachu śmierdzącego tofu. Ten rodzaj tofu jest czasem używany jako przyprawa i sposób nadawania smaku potrawom. Ludzie często decydują się również na marynowanie tofu, aby nadać mu więcej smaku. Ogólnie rzecz biorąc, każde podejście, które obejmuje fermentację soi (takie jak to), skutkuje ogólnie zdrowszym produktem. W rzeczywistości istnieją pewne obawy dotyczące zagrożeń dla zdrowia związanych z niefermentowaną soją ze względu na obecność składników przeciwodżywczych.

Natto

Natto to jedno z tych dań, które ludzie lubią lub nienawidzą. Jest to bardzo pożywne jedzenie, unikalne dla Japonii i często łączone z białym ryżem. Jednak natto jest również postrzegane jako „obrzydliwe”, ponieważ soja ma tendencję do zlepiania się, tworząc pożywienie, które jest zarówno oślizgłe, jak i żylaste. Niezbyt atrakcyjne. Jeśli uda Ci się ominąć teksturę, smak jest interesujący, w dużej mierze subtelny i trochę słony. Chociaż smak może nie być ekscytujący dla wszystkich, z pewnością nie jest tak zły, jak jego reputacja.

Sos Tobasco

Szczerze mówiąc, sos tabasco nie wymaga wprowadzenia. W końcu jest to jeden z najpopularniejszych gorących sosów. Jednak większość ludzi nie wie, że fermentacja jest częścią procesu produkcji ostrego sosu. Nie można też tak naprawdę skosztować tradycyjnej kwaskowatości w tabasco – chociaż prawdopodobnie dlatego, że smak chili jest tak mocny.

Exit mobile version