Follow

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Buy Now

Badanie: Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia skutecznie zmniejsza objawy COVID

Dr Imelda Angeles-Agdeppa, dyrektor Instytutu Badań nad Żywnością i Żywieniem Departamentu Nauki i Technologii na Filipinach, udzieliła niedawno wywiadu dla CNN-Philippines na temat prowadzonego przez nią badania porównującego pacjentów z COVID, którzy stosowali zwykłą dietę szpitalną, z pacjentami, którzy stosowali dokładnie tę samą dietę, ale uzupełnioną olejem kokosowym z pierwszego tłoczenia, zgodnie z ich wagą ciała.

Poinformowała, że ​​pod koniec 28 dni wszyscy pacjenci, którzy otrzymali suplementację Virgin Coconut Oil, nie wykazywali już objawów COVID-19.

Jest to interesujące badanie, ponieważ wyniki zależą od objawów COVID, a nie od błędnych wyników testu PCR, takich jak te, które zostały użyte w badaniach szczepionek COVID mRNA.

Wyniki badania oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia (VCO) na temat podejrzanych i prawdopodobnych przypadków COVID-19 ujawnionych przez DOST-FNRI

fnri.dost.gov.ph

Wyniki badania nad olejem kokosowym z pierwszego tłoczenia (VCO) jako suplementem diety wśród prawdopodobnych i podejrzanych przypadków COVID-19 wykazały, że 5 z 29 pacjentów, którym podawano posiłki z VCO, wykazywało zmniejszenie oznak i objawów już drugiego dnia, podczas gdy tylko jeden pacjent karmiony tymi samymi posiłkami, ale bez VCO, wykazywał podobną poprawę.

Jest to zgodne z Instytutem Badań Żywności i Żywienia Departamentu Nauki i Technologii (DOST-FNRI) w wirtualnej prasie nazwanej „Seeing Beyond COVID-19: The VCO Study – Effects of Virgin Coconut Oil among Suspect and Probable Cases” z 3 grudnia 2020.

Grupa VCO pacjentów, którym podawano posiłki z VCO, nie wykazała objawów związanych z COVID-19 w dniu 18, podczas gdy objawy utrzymywały się u niektórych pacjentów z grupy kontrolnej pacjentów, którym podawano te same posiłki bez VCO do dnia 23.

Sekretarz dela Peña dodał, że VCO może być stosowany jako uzupełnienie prawdopodobnych i podejrzanych przypadków COVID-19, aby zapobiec nasileniu się objawów.

Jednak potrzeba więcej badań, aby określić skuteczność VCO jako terapii wspomagającej u pacjentów z COVID-19 z innymi chorobami współistniejącymi, wyjaśnił sekretarz dela Peña.

W kolejnym wywiadzie dr Imelda Angeles-Agdeppa, kierownik badania VCO, naukowiec II i główny specjalista ds. badań naukowych DOST-FNRI, powiedziała, że ​​badanie obejmowało 57 podejrzanych lub prawdopodobnych przypadków COVID-19 losowo przydzielonych do interwencji lub VCO Grupa i Grupa Kontrolna w Szpitalu Miejskim Santa Rosa i Miejskich Oddziałach Izolacyjnych Santa Rosa w Laguna.

Dr Agdeppa dodała, że oprócz monitorowania oznak i objawów COVID-19 wśród ochotników biorących udział w badaniu, zespół badawczy zauważył również, że średni poziom białka C-reaktywnego CRP w grupie VCO znormalizował się do 5 miligramów na litr lub mniej już jako Dzień 14.

Białko C-reaktywne lub CRP jest markerem ilościowym używanym do monitorowania stanu zapalnego lub infekcji, a CRP równy lub mniejszy niż 5 miligramów na litr oznacza powrót do zdrowia po zapaleniu lub infekcji, wyjaśniła dr Agdeppa.

Dr Agdeppa stwierdziła dalej, że chociaż obniżenie do normalnego poziomu CRP w Grupie Kontrolnej było również widoczne od dnia 1 do 14, utrzymywało się na granicy 5 mg na litr od dnia 14 do końca interwencji.

Stosowane w badaniu VCO zostały dokładnie przeanalizowane przez dział usług laboratoryjnych filipińskiego urzędu ds. orzechów kokosowych (PCA), aby zapewnić jakość produktu i zgodność z filipińską normą krajową (PNS).

PCA prosi producentów VCO o przeanalizowanie ich próbek VCO przez PCA przed promocją i marketingiem, powiedział administrator PCA Benjamin R. Madrigal, Jr.

Administrator Madrigal stwierdza również, że PCA planuje opracować protokół ustanawiający znak jakości dla VCO.

Finansowanie i monitorowanie badania VCO zostało zapewnione przez DOST-Philippine Council for Health Research and Development (PCHRD), poprzez ogólny nadzór i kierowanie DOST.

Wydział Chemii Uniwersytetu Ateneo de Manila, za pośrednictwem dr Fabiana M. Dayrita, dostarczył danych wejściowych do badań i protokołów opartych na wcześniejszych badaniach VCO wśród pacjentów z HIV, takich jak prawidłowe dawki VCO, które należy podać i analiza, która ma być zastosowana.

Dr Dayrit z DOST-Narodowej Akademii Nauki i Technologii oraz prezes zintegrowanych chemików Filipin, poparł wyniki badania DOST-FNRI VCO, mówiąc, że kilka badań dowiodło obiecujących właściwości przeciwwirusowych VCO i więcej badań są uzasadnione, aby zbadać jego pełny potencjał.

Niniejszym zaleca się opinii publicznej uważne zapoznanie się z etykietami produktów VCO w celu sprawdzenia ich zatwierdzenia przez PCA lub FDA i upewnienia się, że składniki, analiza składników odżywczych, daty produkcji i ważności są wyraźnie określone.

Niektórzy partnerzy medialni biorący udział w konferencji prasowej skomentowali, że rozwój VCO jako obiecującego suplementu diety może spowodować gwałtowny wzrost cen produktów VCO.

Zespół badawczy zgadza się z tą nieuniknioną konsekwencją, ale stwierdził, że korzyści zdrowotne poparte dowodami naukowymi znacznie przewyższają zbliżający się wzrost cen, dodając, że DTI będzie to monitorować.

To badanie VCO ma nie tylko obiecujący wkład w zapobieganie i zarządzanie objawami wśród podejrzanych i prawdopodobnych przypadków COVID-19, ale może również zapewnić impuls dla przemysłu kokosowego i milionów plantatorów orzechów kokosowych, którzy są uzależnieni od „drzewa życia” by podnieść jakość ich życia.

Źródło.

Add a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Advertisement